Hva er Padel?

Hva er Padel?

Hva er Padel, og hvorfor fenger det folk verden over?

En dynamisk sport for alle

Padel er en fengende blanding av tennis og squash som ble til i Mexico på slutten av 1960-tallet. Sporten har raskt blitt populær over hele verden og de siste årene har virkelig utviklingen skutt i været. Padel spilles på en lukket bane med vegger rundt og byr på en unik blanding av strategi, spenning og trening. Enten om du er en erfaren tennisspiller eller en helt fersk nybegynner, så er padel lett å lære, men likevel utfordrende å mestre - noe som gjør det til en så fengende sport!

Utforsk essensen av Padel

Padel, har funnet sin plass blant banesportene og er kommet for å bli! Padel er et fartsfylt og dynamisk spill som spilles av opp til 4 personer, enten to mot to på en dobbeltbane eller individuelt, én mot én på en singelbane/treningsbane.

Padel er gøy, og passer for alle! Smidigheten, de raske og presise ballene som blir slått frem og tilbake, og det krevende lagspillet er med på å gjøre padel til en engasjerende sport, både som spiller og tilskuer.

Forstå Padelbanen: Dimensjoner og egenskaper

En padelbane er 20 meter lang og 10 meter bred. Underlaget består av en bestemt type kunstgress som gir jevn ballsprett og behagelig demping, og samtidig har god gripeevne.

Padel er en svært allsidig sport. Den spilles både innendørs og utendørs på lukkede baner med metallnetting og glassoverflater rundt som ballen har mulighet til å sprette i etter den har vært i bakken. Lik en tennisbane blir banen delt i to av et nett, bare at her er nettet litt lavere.

Mestring av Padelutstyret: Racketer og baller

Padelracketer er solide og kan minne om en større versjon av bordtennisracketer med hull i seg. Rammen består vanligvis av komposittmaterialer som karbonfiber, fiberglass og kevlar, mens kjernen består av EVA (etylenvinylacetat) eller skum. Denne konstruksjonen bidrar til å lettere kontrollere ballen siden det til sammenligning med squash- og tennisracketer ikke blir brukt strenger.

Padelballer må ha en nøyaktig diameter mellom 6,35cm og 6,77cm, noe som gjør den litt mindre enn en vanlig tennisball. Det er også litt mindre trykk i ballene i forhold til tennisballer, noe som gjør at de spretter litt mindre.

I motsetning til tennis, der det spilles kraftige server og harde slag, er nøkkelen til padel en kontrollert underarmsserve hvor ballen må sprette en gang i bakken. I dette spillet handler alt om å utføre presise slag med full kontroll og kraft. Kontrollerer du tempoet, kontrollerer du spillet.

Forstå Padelbanen

Siden det er mulig i padel å la ballen sprette i bakken, og i veggen, for så å ta den igjen før gang nummer to i bakken igjen, er det viktig å lære seg denne delen av spillet. Kunsten ved å lære seg hvordan ballen spretter ut fra veggene og hjørnene igjen er et nøkkelelement å mestre jo mer man spiller.

Padelbanen har spesifikke nøkkelsoner:

  • Serveområdet – hvor spillerne må slå en underarmsserve.
  • Offensiv sone (området nær nettet) - ideelt for volley og aggressivt spill.
  • Defensiv sone eller grunnlinjesonen – er der spillerne som regel står for å forsvare seg.

Forstå resultatet: Poengberegning og regler i Padel

Spiller man en uoffisiell kamp kan man telle ett og ett poeng slik man ønsker.

Poengberegningen i offisiell padel er tilsynelatende lik som i offisiell tennis:

  • Man spiller best av 3 sett for å vinne kampen
  • For å vinne et sett, må du vinne 6 games med minimum 2-games ledelse (for eksempel 6-4, 7-5).
  • Et game består igjen av poengberegningen: 15, 30, 40, og eventuelt deuce og fordel.
  • Dersom resultatet når 6-6 i sett, spilles et tiebreak (som regel til 7 poeng med 2-poengs ledelse for å vinne.

Forstå hva du bør fokusere på

Padel er et spill som først og fremst handler om kontroll, og det å kontrollere ballen over på motstandernes side.

  • Bruk veggene: Erfarne spillere kan utnytte at ballen spretter i veggene for å komme unna vanskelige situasjoner, skape vanskeligere vinkler, tvinge inn feil, eller å sette opp poenggivende slag.
  • Valg av slag: Ved å blande forskjellige slag som lobb, volley og grunnslag holder du motstanderen i sjakk og hindrer dem i å overmanne deg.
  • Fotarbeid og posisjonering: Å være i riktig posisjon for å reagere på motstanderens slag, og å bevege seg strategisk rundt på banen kan gjøre at du får ballen enklere tilbake fra motstanderen.

Føl på spenningen fra Padel du også

Enten du er en erfaren atlet eller helt fersk til racketsport, er padel en spennende og lett tilgjengelig mulighet for både fysisk og sosial aktivitet. Vi i Just Padel ønsker både gamle og nye spillere velkommen inn til våre fantastiske haller. Vi kan garantere at det ikke blir noe du angrer på!

Publisert:
01
.
01
.
2024
Oppdatert:
15
.
05
.
2024